Marijkeweg 1 6708 AA Wageningen Postbus 171 6700 AD Wageningen Einfo@sbo-dedijk.nl T0317-412030
Welkom op de pagina van groep Paars!!!
Schooljaar 2017 - 2018
December 2017

Sinds een aantal weken is juf Hiba op de vrijdag in groep paars. Zij heeft al eerder stage bij ons gelopen
(voor onderwijsassistent) en studeert nu pedagogiek.
Groep paars bestaat intussen uit 3 meisjes en 7 jongens. Selina, Thalia en juf Hiba, van harte welkom op “de Dijk”.
Het lijkt alsof jullie al heel lang bij onze groep horen. Dat komt natuurlijk ook omdat de andere kinderen jullie zo
goed helpen met het aanleren van alle regels en afspraken.
Dat ging in het begin van het jaar in groep paars nog niet altijd zo goed. Jonge kleuters zijn vaak erg op zichzelf gericht en vinden het al heel wat om bv hun eigen spullen op te ruimen,
maar ook om samen te doen met een doos krijtjes of op de beurt wachten.
Daarom hebben we het volgende bedacht: Wanneer we als groep paars goed samenwerken en elkaar helpen met opruimen (ook als je ergens niet mee hebt gespeeld!) mag er een cirkel worden ingekleurd.
Wanneer er 10 cirkels vol zijn gaan we met de hele groep naar de hoofdlocatie om een pingpongballetje in de SEO-buis te gooien. Dit hebben we nu al 2 keer mogen doen.
Wanneer de buis helemaal vol is volgt er een beloning voor de hele school. We moeten op deze manier dus wel goed oefenen om geduld te hebben, maar het samenwerken, samen verantwoordelijk zijn voor het opruimen van de klas
en helpen (bij het dichtdoen van jassen etc.) gaat nu echt wel beter.

Oudercontacten: Een aantal ouders spreken wij dagelijks bij het brengen, halen. Het heen en weerschriftje is ook een mogelijkheid om elkaar te informeren maar zeker nu de groep groter wordt lukt dit niet altijd. Wanneer jullie vragen hebben kan dit natuurlijk ook via de mail. (Marina: mblondel@sbo-dedijk.nl/  Diana: dfluit@sbo-dedijk.nl) .
Na schooltijd zijn we telefonisch op school meestal ook bereikbaar of kunnen we terugbellen. Bij de meeste kinderen zijn we ook al op kennismakingsbezoek geweest. Waar dit nog niet gebeurd is gaan we dat na de vakantie zo spoedig mogelijk proberen te doen. Ook komen er na de kerstvakantie weer 2 nieuwe leerlingen bij.

Decemberfeesten: In deze laatste weken van het jaar hebben we weer mogen genieten van een aantal verjaardagen,
waaronder van meester Jeroen, maar natuurlijk ook het sinterklaasfeest.
Toen we onze schoen mochten zetten hebben we allerlei vragen gesteld op het white(verf)bord.
De gymPiet had de vragen beantwoord, maar had de klas ook helemaal verbouwd als speellokaal. We mochten o.a. met onze gymschoenen over de tafels lopen, door de tunnel kruipen. De glijbaan stond er en piet had alle schoenen heel goed verstopt. De cadeautjes waren een groot succes.
We hebben met behulp van kleden van de tafels hutten gemaakt, hebben de lamp uitgedaan en met de lampjes in de klas
in de hutten gespeeld.
Van een doos hebben we poppenkasten gemaakt met een stokpoppiet.
De moeders van Kerem/Melih, Collin/Vince en Gilany hebben ons een paar keer fijn geholpen in deze drukke decembermaand.
Nogmaals hartelijk dank!

Van sinterklaas heeft iedereen een prachtig prentenboek gekregen (de Gruffalo) en een armbandje, waar de kinderen erg blij mee waren.
We hebben o.a. de letter p (piet)geleerd en s (sint)en ook echte slagroom geklopt.
Omdat er toen net buiten sneeuw lag hebben we dit in een bakje verzameld en mee naar binnen genomen waar het ging smelten. Daarna hebben we vloeibare slagroom geschud, net zolang tot het stijf was geworden. Thalia mocht de beker met stijve room omdraaien en de slagroom bleef er gewoon in, maar in de andere beker zat nog een beetje vloeibare room en die werd ook omgedraaid……….. gelukkig zat er niet zoveel meer in!

Ook dit jaar hebben we weer samen met groep oranje/geel kerstliedjes geoefend die we
onder begeleiding van de gitaar gaan zingen tijdens de kerstlunch.

Namens groep paars willen we iedereen hele fijne kerstdagen wensen en een goed en gelukkig 2018!
 
November 2017

Nieuws van groep paars: 24 november 2017
 
Wat een spannende tijd is het weer…….de decemberfeesten, wisseling van de seizoenen, uitbreiding van de groep, wisseling van juf.
(juf Hiba: welkom!)
 Onlangs hebben we jullie gevraagd geen speelgoed meer mee te geven op de vrijdag. Fijn dat hier gehoor aan wordt gegeven.
Er zijn nog een paar kinderen die het erg nodig hebben om een klein knuffeltje mee te mogen nemen. 
We hebben daar met de kinderen afspraken over gemaakt en bouwen dat af wanneer mogelijk.
Het kan per kind en per situatie ook nog verschillen.          
De algemene afspraak is dat we de knuffels niet meer mee naar buiten nemen. Er raakt buiten snel wat kwijt en we hebben de handen ook nodig om lekker te fietsen, schommelen, klimmen en glijden.
 
We zijn druk bezig met het maken van een poppenkast en ook hebben we schoentjes gekleurd , gevouwen en in elkaar gezet (met dank aan de hulp hierbij door de mama van Collin/Vince, Gilany, Melih/ Kerem).
In deze drukke tijd is het heel erg fijn dat we jullie af en toe kunnen vragen om te helpen.
 
 Elke keer wanneer er een wisseling is in de groep, omdat er iemand weggaat of bijkomt moet de groep weer wennen en heeft dat even tijd nodig. De afspraken en regels zijn dan erg belangrijk voor het houvast en de voorspelbaarheid.  
 
Het is erg fijn wanneer jullie de kinderen gewoon brood meegeven en een stuk fruit. Zodra daarvan afgeweken wordt zien kinderen dat en willen dan ook iets anders mee. We proberen elke vrijdag iets te koken/eten wat gekoppeld is aan de letter van de week
of het thema en bieden dat dan aan alle kinderen aan.
Ook is het fijn wanneer jullie voor 2 keer drinken meegeven (3 pakjes is teveel!).         
       Goed te zien dat er steeds meer kinderen bruin/volkorenbrood meenemen en kinderen ook melk meenemen of water.
Het wordt steeds duidelijker dat er in vruchtensap veel suiker zit wat kinderen echt niet nodig hebben.
 
Donderdag hebben we de schoen gezet en samen een aantal vragen aan sint gesteld. De laatste vraag was van Gilany. Hij wilde weten of het paard volgende week vrijdag ook meekwam.
Sint heeft op bijna alle vragen antwoord gegeven maar bij die vraag stonden nog vraagtekens ?????
Toen we vanmorgen binnenkwamen was de klas helemaal verbouwd als speellokaal. De wiebelPieten missen het speellokaal wel erg en hadden dit bedacht. Daarom hebben we de gymschoenen aangetrokken en mochten we een circuit lopen in de klas.  Onder de tafels door of eroverheen, van de glijbaan af door de tunnel kruipen……….Wat een goed idee van die Pieten zeg.
 
Meester Jeroen is vandaag jarig: hieperdepiep hoera! Fijn weekend allemaal namens alle kinderen, de meester en juffen van groep paars, Diana

 
Oktober 2017

Beste ouders van groep paars,

Het is bijna vakantie en via dit briefje willen we graag nog  wat algemene informatie doorgeven. Het is nog best lastig om tijd vrij te maken en regelmatig in de schriftjes te schrijven. We hebben nu 9 kinderen in groep paars en dinsdag na de vakantie komt er nog een nieuw meisje, Talia bij………=10!      
Wanneer Flip mag komen logeren is het de bedoeling dat hij na het weekend weer mee terug genomen wordt
(maandag of dinsdag).  Wanneer er een vakantie tussen zit mag Flip dus extra lang logeren.
Op de vrijdag mocht er altijd speelgoed meegenomen worden van thuis met het doel het te laten zien en er samen mee te spelen.
Het is echter al een paar keer voorgekomen dat dit extra onrust gaf.  
Ook werden er bv steeds grotere knuffels mee genomen en bestuurbare auto’s etc.
Daarom hebben we besloten dat de kinderen alleen nog de vrijdagen voor de vakantie speelgoed mogen  meenemen en laten zien.
Graag speelgoed meegeven wat ook handig is om met een ander kind mee samen te spelen.  
Ook een favoriet boekje is dan erg leuk. 

We hopen vanmiddag op een fijne afsluiting van de Kinderboekenweek. 
De kinderen vinden het best een beetje spannend maar gelukkig komen er veel ouders helpen en kijken.

Alvast een hele fijne herfstvakantie gewenst met veel mooi weer. De vooruitzichten zijn al goed.

Namens meester Jeroen en alle juffen een hartelijke groet,
Marina en Diana
 
September 2017

Nieuws van groep paars/ 8 september 2017
 
We hebben de afgelopen weken mooie prentenboeken gelezen met de hele klas en in de taalgroepjes( o.a. Swimmy en de kleine walvis). We hebben bijvoorbeeld met hulp van sponsjes en aardappels vorige week gestempeld over “Swimmy".

Omdat we een aantal prentenboeken niet alleen (voor)lezen of er een verwerking bij uitvoeren maar ook uitspelen,  
hebben we nog wat spullen nodig.
 Voor het boek van “de kleine walvis” willen we nog 4 knuffelpoesjes en een knuffelwalvis lenen voor een paar weken. Ook zijn we nog op zoek naar een schepnetje en een paar peddels voor onze zelfgemaakte boot. Wie oh wie…???
 
 Het is ook leuk wanneer je thuis de boeken nog een keer kunt (voor)lezen. Deze boeken zijn in de bibliotheek te leen of je kunt ze digitaal vinden op YouTube. Wanneer de kinderen de boeken een aantal keer gehoord hebben en we er gesprekjes over hebben gevoerd, gaan we het verhaal ook uitspelen. Daar hebben we dus de materialen voor nodig.
 
Dit is één van de aanbevelingen die we leren bij  LIST voor kleuters. Het is allemaal van belang bij de voorbereiding op het leren lezen. We kiezen met de oudste kleuters ook een zin uit het prentenboek, schrijven de zin op en lezen de zin hardop. Daar kiezen we een woord uit die we allemaal op schrijven. Het gaat spelenderwijs en hoeft nog niet echt goed geschreven te worden. We doen dit samen met juf Petra tijdens de taalgroepjes en de kinderen doen vaak al erg enthousiast mee.
 
We leren de letter i van ik en hebben vanmiddag een beschuit met boter gesmeerd en daar de letter i met hagelslag op gemaakt.
Omdat Gilany’s grote zus een baby heeft gekregen mochten we ook kiezen voor muisjes. Maar het moest wel de letter i worden.
Van harte gefeliciteerd Gilany!
 
Thymen is maandag bij ons gestart!  Welkom in groep paars hoor.

Meester Jeroen heeft met alle kinderen een paarse handafdruk gemaakt op een groot wit vel papier. Deze mooie poster gaan we ophangen in de klas of gang.
 
Er wordt al steeds beter samengewerkt en overlegd met elkaar. Knap hoor, want we hebben best veel nieuwe kinderen en juffen.
  
Goed weekend namens de meester en alle juffen van groep paars,
Diana
 
 
augustus 2017

Bericht uit groep Paars
 
We zijn het schooljaar zomers begonnen.
Dus als we moe waren van alle nieuwe indrukken konden we even lekker naar buiten:
fietsen, in de zandbak, op de glijbaan of op onze nieuwe familieschommel.

Wie hebben we in de groep?: Naomi, Collin en Gilany zijn er weer. Djayden, Desley en Vince zijn nieuw.
Binnenkort komen ook nog Selina, Thijmen en Kerem.
Juf Diana en meester Jeroen zijn er. En juf Marina is nu weer in Paars.

We spelen, werken, praten en luisteren. Zo leren we elkaar kennen.
We zingen verschillende liedjes van Schatkist. Pompom helpt ons daarbij.
We oefenen met de regels en routines. Daarmee houden we rekening met elkaar en worden we zelfstandig.
De vrienden van PAD helpen ons om na te denken over hoe we vrienden worden en wat we moeten doen als we ruzie hebben.

We gaan er een leuk schooljaar van maken.
 
  Groeten van groep Paars